Ready. Set. Go! Een escape room begeleiden doe je zo.
Als je denkt dat onze escape rooms enkel van de spelers eisen om een uur bij de pinken te blijven, ben je goed fout. Ook de begeleiders zorgen al voor de groep aankomt tot lang na die dekselse deur openschuift, dat alles gestroomlijnd verloopt. Hoe ze dat doen? Een gedetailleerd stappenplan, grappige ezelsbruggetjes en waar nodig hulp op afstand van de hulpvaardige collega’s!
Ready to start?
De taak van de begeleider begint al vóór jullie nog maar een voet over de drempel zetten. Onze kamers zijn ingenieus gebouwd en dat vergt dus heel wat controlewerk. De beruchte ‘duizend knopjes’ moeten immers allemaal worden ingedrukt, geswitcht of gecheckt: een resem lichten, 3 tv’s, 3 computers, 9 schermen, 2 geluidsinstallaties en een versterker. En daar houdt het niet op: ook de inhoud van de kamer wordt gedubbelcheckt, de camera’s die jullie bewegingen volgen zorgen voor de livestream en het controlepaneel van de kamer is ‘ready to start’. Dat klinkt erg veel maar onze ervaren begeleiders hebben die talloze handelingen gelukkig in hun vingers.
Duizendpoten
De spelers komen aan, bloednerveus om de race tegen de klok tot een goed eind te brengen. Een raadseltje om in de sfeer te komen en de eerste zenuwen te verzachten gaat een filmpje met de regels en de introductie van de escape room vooraf. De overige nervositeit kunnen de mensen kwijt door een korte plaspauze om gewapend met een lege blaas en de eerste voorwerpen zoals een zaklamp en een notitieboekje die escape room binnen te stormen. De deur valt achter de spelers in het slot, wat de begeleider de kans geeft om vanaf nu alles te volgen op de beeldschermen, via geluid en het algemene controlepaneel.
Hij of zij bewaakt dan de voortgang van het spel: waar nodig worden tips gegeven via een scherm of via micro. Dat vereist natuurlijk dat de begeleider de room kent als z’n broekzak en daar is ons team soms heel inventief in: een rood slotje dat links hangt? Logisch want: rood-communisme-links… Probleempje? De collega’s staan constant in verbinding met elkaar via een WhatsAppgroep. De hulpvaardigheid die daar wordt getoond: daar zijn wij met Puzzle ongelooflijk trots op!
Onze duizendpoten ruimen intussen op, vullen de vaatwasser of posten al een foto op Facebook. Ze vullen de koelkast zodat jullie kunnen uitkijken naar koele drankjes.
Niet veel later gaan de deuren open: ofwel om trotse spelers te feliciteren ofwel om ze te troosten, hun poging te overlopen en tips te geven voor een volgende escape room. Bij een drankje babbelt de begeleider graag nog wat verder tot de tijd begint te dringen om de room te resetten – iets wat iedereen nu moeiteloos uit het hoofd kan.
Opgeruimd staat netjes
Nadien moet alles natuurlijk terug kloppen: kasboek checken, stock en koelkast aanvullen, wat stuk is vervangen en als het dan nog even kan een kleine poetsbeurt? Zo zie je maar: bij het begeleiden van een escape room komt heel veel kijken.
En die beruchte duizend knopjes? Die worden natuurlijk nu allemaal weer uitgeschakeld.
Benieuwd hoe die begeleiders dat allemaal klaarspelen? Boek een escape room met jouw vrienden en ondervind aan den lijve hoe enthousiast en kundig zij zijn. O ja, en natuurlijk krijg je daar je spelplezier van de escape room bij.