U bent hier

Puzzle overspoelt Oostende

Het is zover: in Oostende heeft Puzzle de gloednieuwe escape room Cabaret Montmartre geopend met een zinneprikkelend introfilmpje! Hoog tijd om uit te vogelen waarom de lokroep van de zeestad zo sterk was voor captain Cédric, die de nieuwe locatie voor zijn rekening neemt.

Eerst en vooral: waarom precies Oostende?

«Door het succes in Gent speelde het al lang in ons hoofd om geografisch uit te breiden. Omdat Kiani en ik oorspronkelijk van Oostende zijn, stond deze locatie op onze nr. 1. Back to the roots! »

Jullie thuishaven is klaar voor escape games?

«Uiteraard hebben we marktonderzoek gedaan. We wilden ook zeker zijn dat Oostende ons de mogelijkheid kon bieden om ons succesverhaal uit te breiden. Ook daar waren we snel van overtuigd: Oostende is de laatste jaren echt goed bezig. Toerisme Oostende zorgt voor een nieuwe wind en dat laat zich merken in talrijke nieuwe evenementen en attracties.
Van Theater Aan Zee, tot North Sea Beer Festival, tot Winter In Het Park, tot Barrio Cantina en zo kunnen nog wel even doorgaan. We werden ook gewaar dat Oostende echt superpopulair blijft bij zowel de Belgische als internationale toerist. »

Zijn jullie pioniers in Oostende?

«In Oostende is er nog geen escape room. Het is altijd leuk om ergens de eerste te zijn en we merken ook dat Oostende op dit vlak weinig alternatieven te bieden heeft. Er zijn weinig teambuildingmogelijkheden of indoor activiteiten. We merkten enorm veel enthousiasme uit alle richtingen. Iedereen onthaalt ons positief en probeert ons dat duwtje in de rug te geven to start with a bang. »

Hoe voel je dat enthousiasme?

«Net zoals in Gent werken we in Oostende samen met kwaliteitsvolle partners.
We bieden hier ook de Escape and Eat-formule aan, waarbij de teams hun escape room kunnen combineren met een ontbijt, lunch of diner bij de betere restaurants van Oostende. In Oostende proberen we voor het eerst een nieuw concept: Escape and Sleep. Deze formule biedt de teams de mogelijkheid om bij twee top-B&B's te overnachten in combinatie met onze escape room. »

Er is dus ook een nieuwe escape room ontworpen. Ik kan me voorstellen dat dat niet altijd van een leien dakje loopt.

«1 maart zijn we begonnen op onze nieuwe locatie. Het was een lange zoektocht om het perfecte pand te vinden maar geduld loont en nu beseffen we elke dag hoe goed we precies zitten. Onze locatie is onze grootste troef: vlakbij het centrum, naast het Leopoldpark, dichtbij alle evenementen, op de hoek, veel passage en een gigantische gevel! Daarnaast hebben we ook een pand gevonden met een enorm 'escape room-gehalte'. »

Dan heb je je pand maar moet alles nog worden ingericht… Hoe begin je daaraan?

«De eerste maand was een volledige maand afbraak. En het was zweten: we hebben twee grote containers gevuld maar dankzij hulp van vrienden zijn we er snel geraakt! Daarna zijn we begonnen met de inrichting van de ontvangstruimte en de bouw van onze eerste room. De eerste room bevindt zich in de kelder en zo zijn we ook meteen tot ons eerste thema gekomen: een underground cabaret, waar een moord is gebeurd op The Duchess, de ster van de show. »

Dat verhaal schreef zichzelf?

«Zoals we altijd proberen, wilden we ook een link met de stad. Het verhaal heeft enkele verwijzingen naar Oostende en uiteindelijk doopten we onze room Cabaret Montmartre, naar de buurt Montmartre. We kunnen ook uitpakken met onze inleidingsruimte waar mensen een filmpje te zien krijgen voor ze hun spel starten. In Oostende bestond er voor lange tijd Cinema Rialto. Heel veel Oostendenaars hebben hier mooie herinneringen aan maar dit jaar werd het gebouw afgebroken. Wij zijn erin geslaagd om 20 originele cinemastoelen te recupereren. Deze staan nu mooi in onze inleidingsruimte die we opnieuw omgedoopt hebben tot Cinema Rialto. »

Je moet ook af en toe wat geluk hebben?

«De opbouw verliep echt vlot, maar ergens moest het toch eens mislopen. We kwamen met het idee om een echte piano te plaatsen in onze room. We vergaten echter dat een piano best veel weegt en niet echt paste in onze traphal. Op hoop van zegen hebben we het geprobeerd maar toen de piano muurvast zat in het midden van de trap, wisten we snel dat we het anders moesten aanpakken. We droegen de piano terug naar boven, haalden er wat stukken van en probeerden het opnieuw. We geraakten nu wel wat verder naar beneden, maar nog steeds was het niet mogelijk. Uiteindelijk hebben we de ganse piano uit elkaar moeten halen. Gelukkig hebben we die perfect terug kunnen monteren. »

Ik hoor het: bloed, zweet en tranen.

«Cabaret Montmartre is nu helemaal klaar en we zijn echt blij met het resultaat. De room zorgt voor een goede afwisseling tussen geautomatiseerde en handmatige raadsels en brengt de mensen ook helemaal in de underground sfeer. »

Ben jij ook benieuwd naar die net-iets-te-grote piano in escape room Cabaret Montmartre? Neem een kijkje op de uitgebreide pagina en boek vliegensvlug een sessie met je vrienden!