Escape in stijl: 12 tips van onze Puzzlebegeleiders

Interessant weetje: het ontsnappingspercentage van onze escape rooms ligt rond de 45%. Da’s best pittig, denk je? Ja, bij Puzzle houden we van een ferme uitdaging omdat het overwinningsgevoel groter is dan bij lachwekkend gemakkelijke rooms. Er bestaat geen garantie om binnen de tijd de code te kraken en dat zorgt voor een merkbare verhoogde spanning bij onze deelnemers. Vlekkeloos teamwork wordt nóg belangrijker, ingevingen nóg bewonderenswaardiger en de euforie nóg diepgaander.
Spelers die het net niet halen houden ervan om hun poging te analyseren en in te schatten waar ze tijd hebben laten liggen. Voer voor een levendige discussie en boude plannen voor een volgende escape room waar ze wel zullen triomferen. En soms ontsnappen ze dan uit een room met toptijden die we nauwgezet bijhouden in onze inleidingsruimte om competitieve en jaloerse zielen te prikkelen.
Er bestaat geen gouden formule om met de vingers in de neus de deur van alle escape rooms met een zucht open te zwieren. Wat wél bestaat zijn tips om de problemen in een escape room efficiënt aan te pakken. En wie is er beter geplaatst dan onze eigen begeleiders om die kostbare tips met jullie te delen?
Tip 1. Ken je kompanen: recordtijden worden niet toevallig gezet door vrienden of families die elkaar door en door kennen. De sterktes en zwaktes van iedereen correct inschatten is een cruciale skill om een geoliede machine te worden. Die ene allesbepalende vraag stellen aan je broer die wat schuchterder is dan jij? We hebben het al zien gebeuren.
Tip 2. Verdeel en heers: verschillende raadsels kan je tegelijkertijd oplossen. Ga beter niet met je hele groepje rond 1 raadsel zitten om dan samen te blokkeren. Slimmer is om de raadsels te verdelen en te switchen het moment van helderheid even op zich laat wachten. Op het einde komt alles toch weer tot één verhaallijn.
Tip 3. Communication is key: wie vindt wat en waar? Vertel nauwgezet wat je hebt gevonden op een bepaalde plaats om het leggen van links mogelijk te maken. Let wel: de voorwerpen hou je het best op hun plaats want als puntje bij paaltje komt, zaai je beter geen verwarring door een berg spullen te verzamelen.
Tip 4. First things first: informatie verzamelen: Je kan niks oplossen zonder de nodige informatie. Zoek daarom in elk hoekje van de kamer naar mogelijke aanwijzingen. Op, in, onder, rond, achter, naast, voor, tegen: laat geen detail aan je onderzoekend oog voorbijgaan.
Tip 5. Rustig, rustig: laat de adrenaline niet de bovenhand nemen als je die kamer binnenstormt. Luister echt naar wat je vrienden zeggen, kijk met oog voor detail, zorg voor rust bij anderen en blijf vooral zelf bij zinnen. Makkelijker gezegd dan gedaan: geloof ons maar!
Tip 6. Behoud overzicht: een natuurlijke leider neemt automatisch af en toe afstand om het grotere geheel te kunnen overschouwen maar ook daar schuilt gevaar in want ook die persoon kan het ‘niet zien’. Geef daarom expliciet eens de fakkel door aan een andere visie om te kijken of je niks over het hoofd hebt gezien.
Tip 7. Waar rook is, is vuur: bijna alles wat je ziet in de room staat, ligt, hangt of zweeft daar met een reden. Sommige zaken heb je vanaf het begin nodig, andere pas veel later. Maar in elk geval: blijf wantrouwig tegenover ieder object.
Tip 8. Teamwork, teamwork, teamwork: een escape room op je eentje doorwandelen is onmogelijk. Je hebt de fysieke en intellectuele hulp nodig van anderen om te zegevieren. Wees daarom ook niet te dominant zodat iedereen vrij ideeën kan opperen. Brainstormen zonder vrees en overstemmende spelers: dat is het doel.
Tip 9. Time je tips: probeer goed in te schatten wanneer je het best een tip vraagt. Wacht niet tot minuut 59 om de eerste tip te vragen die je maar een stapje dichter bij de oplossing brengt. Natuurlijk is een tip vragen na 1 minuut al even zinloos…
Tip 10. Hoogmoed komt voor de val: staar je niet blind op een raadsel maar geef het eens door aan een ander. Je hebt simpelweg de luxe niet om veel tijd te verliezen aan je eergevoel. Wissel eens van raadsel want als team ontsnap je altijd sneller dan als individu.
Tip 11. Stilstaan is achteruitgaan: er is altijd wel iets te doen. Zijn je vrienden bezig met de raadsels op te lossen? Analyseer, herbekijk en benader het probleem op een abstract niveau. Je ontdekt al snel waar er onopgeloste problemen blijven en wat je al kan uitsluiten. Zo zorg je er ook voor dat de volgende stappen logisch blijven.
Tip 12. Orde: leg gebruikte voorwerpen opzij. Eens het voorwerp zijn nut heeft bewezen is het zinloos om er nog je aandacht aan te schenken. Een escape room is als je brein: om helder te denken moet je zorgen voor structuur en overzicht. Vergeet niet dat we allemaal grotendeels visueel denken.
Ben je helemaal zeker van je stuk na het lezen van deze 12 tips? Betrap je jezelf erop dat je vanaf tip 1 alles automatisch memoriseert voor je volgende bezoek? Iedereen die grinnikte bij het lezen van ‘competitieve en jaloerse zielen’ kan een escape room kiezen en een recordpoging wagen.