U bent hier

5x weetjes over escaperooms

Escaperooms hebben de wereld veroverd, dat is wel duidelijk. Wereldwijd bestaan er meer dan
50 000 rooms, maar wat is nu de beste? De grootste? De eerste? Hieronder geven we 5 leuke weetjes over escaperooms waarmee je jouw kennis over escaperooms kan uitbreiden. Oh, en als je nog geen reisje geboekt hebt deze zomer, dan doe je hier misschien wel een ideetje op voor een escaperoomreisje!   

  • Eerste escape room

Op de dag van vandaag is het concept escaperoom onder een groot deel van de bevolking wel gekend. Toch bestaat dit eigenlijk nog niet zo lang. In het begin van de jaren 2000 kwamen de eerste ‘escape games’ op, maar toen waren dat nog computerspelletjes. In 2007 begon SCRAP Entertainment Inc., een Japans bedrijf, aan het echte werk. Zij bouwden ’s werelds allereerste real life escape room: Real Life Escape Room. De escaperoom was een echte hit en al snel waagden ook andere ondernemers de sprong. In 2011 werden ook Europese escaperooms geboren. De eerste, Parapark, werd in Boedapest (Hongarije) gebouwd. De maker zou blijkbaar nog nooit van de nieuwe trend gehoord hebben. Enkele jaren later, in 2014 bereikten de escaperooms ook ons land. Sher-lock ontworp toen The Longest Hour in Ieper.

  • Wereldrecord

Het wereldrecord escaperooms spelen in 24uur staat momenteel op 25 escaperooms! En… het is een Belgisch team ! Op 3 oktober 2020 begon het vierkoppige team aan hun avontuur. Oorspronkelijk was hun intentie om 23 escape rooms te spelen, want het wereldrecord stond op 22. Uiteindelijk hadden deze slimmeriken de overwinning al binnengehaald na 21uur en 20 minuten. Ze besloten dan maar om de lat voor een volgend team nóg hoger te leggen en speelden 2 escaperooms extra! Tussen die 25 rooms stonden er ook twee van Puzzle, namelijk The Secret Chocolate Factory en De klopjacht op Jan de Lichte. De snelste tijd die ze die dag neerzetten was 21 minuten, gek hé?!

Wereldrecord escaperooms.jpg

  • Langst durende escape room

Doorgaans duurt een escape room 60 minuten. Bij Puzzle hadden we het idee om eens een grotere room, Het Gesticht, te maken die 90 minuten duurt. In Griekenland deden ze daar nog een serieus schepje bovenop. In Athene bevindt zich namelijk de langst durende escape room ter wereld. In The Bookstore heb je maar liefst 200 minuten om te ontsnappen. Je zal wel heel veel en heel moeilijke raadsels moeten oplossen om daar te ontsnappen!

Langste escaperoom-2.jpg

  • Grootste escape room

Als je niet naar Japan of Griekenland wil, kan je misschien een tripje naar Ottawa (Canada) overwegen. Daar bevindt zich namelijk de grootste escaperoom: The Diefenbunker. Oorsponkelijk werd de bunker in 1959 gebouwd tijdens de Koude Oorlog om de belangrijkste leden van de regering en het leger te huisvesten in het geval van een nucleaire ramp. Overdag is de Diefenbunker een museum en na sluitingstijd dient een volledig verdiep van de bunker als escaperoom! Cool hé?

The diefenbunker 2.jpg

  • Beste escape room

Wereldwijd zijn er meer dan 50 000 escaperoom, maar welke is nu de beste? Sinds 2018 vinden er elk jaar escaperoomverkiezingen plaats om een antwoord te geven op die vraag. De verkiezingen worden georganiseerd door TERPECA (Top Escape Room Project Enthusiasts’ Choice Award). Enkel mensen die meer dan 50 escaperooms gespeeld hebben, kunnen rooms nomineren. Afgelopen jaar haalde Spanje de buit binnen met zijn Tu también flotarás (you’ll float too) in Vitoria. Wie weet staat Puzzle over enkele jaren ook in deze lijst! 

Tu también flotaras.jpg

Zo nu zijn jullie alweer een beetje wijzer in de escaperoomwereld!
Maar beste lezer, je moet weten dat wij niet zomaar een blog schrijven! In onze blog zit er een namelijk een wedstrijdvraag verstopt. Als je de blog aandachtig hebt gelezen, is dat zeker geen moeilijke vraag! Stuur je antwoord door naar marketing@puzzleescaperooms.be en maak kans op een leuke verrassing!

*De wedstrijd loopt tot de publicatie van de volgende blog

** TIP: left cat button