Woensdagraadsels

You are here

Algemene voorwaarden Woensdagraadsel

Om aanspraak te maken op de korting van €10, moet de deelnemer:
- het juiste antwoord op het raadsel doorsturen naar de Facebook- of Instagrampagina van Puzzle Escape Rooms via privébericht (Facebook Messenger of Instagram privébericht) voor 20u 's avonds op de dag waarop het raadsel werd gepost.
- het bericht met het raadsel op de Facebookpagina van Puzzle Escape Rooms liken.

De korting is enkel geldig:
- bij reservaties voor weekdagen, de korting is niet geldig bij reservaties voor vakanties, feestdagen of weekends.
- voor reservaties binnen de 3 maanden na de publicatie van het raadsel.
- voor groepen van minimaal 4 personen.

De korting kan niet worden gecumuleerd met andere acties en/of kortingen.

Overzicht raadsels

Woensdagraadsel 5: 4 maart 2020

Maandagraadsel_Week5.jpg

In volle oorlogstijd proberen twee Sovjet-spionnen van The Russian Lab te infiltreren in een Belgische legerbasis. Ze weten de locatie van de geheime documenten die ze proberen te bemachtigen, maar moeten eerst nog voor bij de wachtpost zien te geraken.

Om binnen te geraken, moeten ze het juiste antwoord geven op het signaal de bewaker hen geeft. Ze verbergen zich vlakbij de poort, om het antwoord van enkele andere soldaten te horen. Een soldaat komt aan en krijgt van de bewaker het signaal "6", waarop de soldaat: "3" en hij mag binnen. Wat later komt een tweede soldaat en hij krijgt het signaal "12", waarop de soldaat "6". De eerste spion denkt de code gekraakt de hebben, staat op en wandelt naar de bewaker. Die heeft hem het signaal "10", waarop de spion heel erg zelfverzekerd "5" antwoordt. Zonder verpinken schiet de bewaker de spion neer. De andere spion, die zag dat de eerste spion werd neergeschoten toen die zijn antwoord gaf, begreep nu wat het juiste antwoord moest zijn, wat het signaal van de bewaker ook zou zijn. Hij staat op en wandelt naar de bewaker, die hem het signaal "4" geeft. De spion geeft zijn antwoord en wordt door de bewaker binnengelaten. Wat was zijn antwoord?

De oplossing: Het antwoord is "4", je moet telkens de letters tellen van het cijfer dat de bewaker je geeft: "VIER" heeft 4 letters en dus is de oplossing 4.

Woensdagraadsel 4: 5 februari 2020

Maandagraadsel_Week4.jpg

In Cabaret Montmartre wordt een pokeravond gehouden, op het eind van de avond zijn er echter een klein aantal kaarten van de pak verdwenen. Als de kaarten over 4 personen worden gedeeld, blijven er 3 kaarten over. Als de kaarten over 3 personen worden verdeeld, blijven er 2 over en als de kaarten over 5 personen worden verdeeld, blijven er ook 2 over. Hoeveel kaarten zijn er nog?

De oplossing:
Als we een tabelletje maken met hoeveel kaarten overblijven als we verdelen over x aantal personen, valt al snel op dat 47 het correcte antwoord is.

Aantal kaarten Rest bij 5 pers. Rest bij 4 pers. Rest bij 2 pers.
51 1 3 0
50 0 2 2
49 4 1 1
48 3 0 0
47 2 3 2
46 1 2 1
45 0 1 0

Maandagraadsel_Week3.pngmaandagraadsel 3: 2 december 2019

Weet jij hoe de laboranten van The Russian Lab écht goud van vals kunnen onderscheiden?

De laboranten kregen 10 zakjes met gouden munten toegestuurd, waarvan er eentje munten van vals goud bevat. Het enige verschil tussen munten van vals en munten van echt goud is het gewicht. Een echte gouden munt weegt honderd gram en een valse gouden munt weegt 90 gram.

De laboranten hebben een manier bedacht om echt goud van vals goud te onderscheiden door slechts 1 keer te wegen! Weet jij ook hoe dit moet? Wie weet zien we jou dan snel in onze Russian Lab.

De oplossing:
Je legt de zakjes op een rij (zoals de foto al prijs gaf) en neemt 1 munt uit het 1e zakje, 2 munten uit het tweede zakje enzovoort. In totaal neem je 55 munten. 55 echte gouden munten zouden samen 5 500 gram wegen, per valse munt gaat er 10 gram van. Ligt er in totaal 5450 gram aan munten op de weegschaal, zijn er 5 valse munten en is zak nummer 5 de zak met valse munten.

Maandagraadsel 2: 4 november 2019

Maandagraadsel_Week2_def.png

De opgave:
De bemanning van de Onderzeeër zit met een groot probleem, ze hebben namelijk een bom gevonden in de Onderzeeër die op zeer snuggere wijze is vastgemaakt en die ze dus niet zomaar kunnen loskrijgen.⁠

Ze willen de volledige Onderzeeër ontruimen, maar hebben geen idee hoeveel tijd ze nog over hebben om dit te doen. De klok lijkt vervangen door een systeem waarbij elke seconde andere bolletjes zwart kleuren...⁠

Kun jij de bemanning een handje helpen en voor hen bekijken hoeveel tijd ze nog hebben om alles en iedereen veilig aan wal te krijgen?⁠

De oplossingDe klok op de bom is een binaire klok, je moet per kolom bolletjes kijken welke bolletjes zwart gekleurd zijn en die optellen. In kolom 1 is het bolletje "1" zwartgekleurd, onder kolom 1 schrijf je dus "1". In kolom 2 zijn bolletjes "1" en "8" gekleurd, wat samen "9" vormt, er staan dus qua uren nog 19 uur op de teller. Als hetzelfde principe wordt herhaald voor de minuten en seconden, zie je dat er in totaal nog 19:30:40 (19u, 30 min. en 40 sec.) op de klok staat. Op deze site staat nog wat meer uitleg over het lezen van een binaire klok!

De verborgen hint: In onze nieuwsbrief werd gesproken over maandagraadsel 00110010, wat gelijk staat aan cijfer 2 in binaire code. Ook werd extreem veel over "tijd" gesproken, zo kon je voordien al weten dat maandagraadsel 2 met binaire tijd te maken had.

Teaser2.PNG

Maandagraadsel 1: 7 oktober 2019

Maandagraadsel_Week1.png

De opgave:
De chocolatier van de Secret Chocolate Factory heeft een toren van 5 donuts gebakken. Voor hem liggen er 3 bakplaten (A, B en C), op de linkerbakplaat (A) ligt de toren van donuts. De grootste donut ligt onderaan, daarboven een iets kleinere, daarboven een nog wat kleinere, als voorlaatste nog een kleinere met dan uiteindelijk bovenaan de allerkleinste donut.

De chocolatier wil de toren van donuts verplaatsen van bakplaat A naar bakplaat C, maar daarbij moeten volgende zaken wel in aanmerking genomen worden:⁠
- De chocolatier kan slechts 1 donut per keer verplaatsen.⁠
- Op elke bakplaat kan hij slechts 1 toren donuts stapelen.⁠
- Een donut mag nooit op een kleinere donut liggen (anders gaan de donuts kapot).⁠
Hoeveel keer moet de chocolatier een donut verplaatsen (maw: hoeveel stappen heeft de chocolatier nodig) om de donuts op bakplaat C te stapelen?

De oplossing: De chocolatier heeft 31 stappen nodig. Zijn toren van donuts is een Toren van Hanoi, het oplossingsalgoritme is 2^x-1 (met x het aantal schijven/donuts). Een voorbeeldfilmpje om een Toren van Hanoi met 5 schijven/donuts op te lossen, kun je hier vinden.

Verborgen hint: In onze teaser kon je het woord "Hanoi" vormen, door de letters te nemen van de zinnen die begonnen met een hoofdletter (zie hieronder). Wie "Hanoi raadsel" zou googelen, vindt talloze hits over de Toren van Hanoi en het oplossingsalgoritme.

hanoi.JPG

Houd je klaar voor ons volgende raadsel en misschien zal er zelfs een nieuwe verborgen hint te vinden zijn in onze nieuwsbrief... Nog niet ingeschreven? Scroll snel naar onder op onze pagina en inspecteer de volgende nieuwsbrief maar heel goed!

Reserveer uw escape game!